Odoo + afbeelding en tekst

Opgelet als je reist naar wintergebieden!

Indien je reist naar of via Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk of Zweden dient je huurcamper voorzien te zijn van winterbanden. Contacteer ons indien je naar deze gebieden op reis gaat.


Frankrijk:
Vanaf 1 November 2021 worden Winterbanden of kettingen VERPLICHT in 48 Franse Departementen. Alle vierwielige voertuigen moeten gedurende de winterperiode (die loopt tot en met 31 maart) zijn uitgerust met of in het bezit te zijn van en dit vooral in bergachtige gebieden.  Deze nieuwe verplichtingen zullen worden ingevoerd om de veiligheid van de gebruikers in geval van sneeuw en ijs te verbeteren en de blokkering van wegen in bergachtige gebieden te beperken.

Luxemburg:
Het gebruik van winterbanden is verplicht bij winterse omstandigheden. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor auto's uit Nederland. Een motor hoeft niet te worden voorzien van winterbanden. Winterse omstandigheden zijn onder andere ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Banden met de aanduiding M+S en/of het sneeuwvloksymbool (3PMSF) worden als winterband beschouwd. De ANWB adviseert je banden te gebruiken waarop in elk geval het sneeuwvloksymbool wordt aangegeven. Meer informatie: anwb.nl/winterbanden. Winterbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd. (Voor campers met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg geldt dat winterbanden op de aangedreven wielen moeten worden gemonteerd.)

Duitsland:
In Duitsland is het verplicht om met banden met winterse eigenschappen te rijden bij winterse omstandigheden. De banden moeten voorzien zijn van het Alpine-symbool (een sneeuwvlokje). Deze banden zijn speciaal gemaakt voor winterse omstandigheden. Banden met alleen een M+S aanduiding zijn niet langer voldoende (M+S staat voor modder en sneeuw). Het M+S logo vindt je tegenwoordig namelijk bijna op alle soorten banden en zegt daarom niks meer over de winterse eigenschappen van een moderne band.

Oostenrijk:
In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht van 1 november tot 15 april. Maar rijd je in een personenauto of vrachtwagen tot 3,5 ton, dan geldt die verplichting alleen in winterse omstandigheden. Dat betekent dat je onderweg te maken hebt met sneeuw, ijs of sneeuwmodder. Als dit het geval is, mag je alleen de weg op als je op elke velg winterbanden hebt.  Voor campers met een maximaal totaalgewicht boven de 3,5 ton geldt dat ze in ieder geval winterbanden moeten hebben om de aangedreven wielen.

Zweden:
Verplicht in winterperiode – Het gebruik van winterbanden is VERPLICHT van 1 december t/m 31 maart bij winterse omstandigheden. Dit voorschrift geldt ook voor Buitenlandse auto’s.  Met ‘WINTERSE OMSTANDIGHEDEN’ wordt bedoeld: sneeuw of ijs op de weg of een nat wegdek in combinatie met temperaturen rond of onder nul graden.Winterbanden overzicht: 

LAND

WETGEVING

PERIODE

OPMERKING

België

Niet verplicht

Duitsland

Verplicht in winterse omstandigheden

Geen vaste data

Winterbanden moeten steeds voorzien zijn van alpinesymbool

Frankrijk

Verplicht in de 5 grote berggebieden: Alpen, Pyreneeën, Centraal Massief, Jura en Vogezen. Ook verplicht op Corsica.

1 november t.e.m. 31 maart

Gebruik van sneeuwkettingen wordt aangeduid door verkeersbord. Geen sneeuwkettingen toegestaan op autosnelwegen. Winterbanden moeten steeds 3,5 mm profieldiepte hebben

Italië

In bepaalde gebieden aanbevolen, in andere verplicht

15 oktober t.e.m. 15 april

Val d’Aosta: winterbanden op de auto of sneeuwkettingen bij hebben.

Luxemburg

Winterbanden niet verplicht. De banden moeten wel aangepast zijn aan de omstandigheden

Oostenrijk

Winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en sneeuwkettingen altijd bij hebben in de auto

1 november tot 15 april

Minimale profieldiepte 4mm, verplichte vermelding op de banden M+S. Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht

Zwitserland

Winterbanden niet verplicht maar banden moeten aangepast zijn aan winterse omstandigheden

Verkeersborden geven aan waar winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijnDeze info wordt meegedeeld onder voorbehoud van drukfouten en wijzigingen in de wetgeving per land. Mobility Solutions BV kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de schade die, rechtstreeks of onrechtstreeks, het gevolg is van deze meegedeelde informatie.